Ustna Higiena

Zdrava usta so pomembna za naše splošno zdravje, temelj zdravih ust pa je dobra ustna higiena, za kar je potrebno vsakodnevno temeljito čiščenje in odstranjevanje zobnih oblog. V zobnih oblogah so namreč bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni, slab ustni zadah in zobni karies, sčasoma pa se vanje naložijo minerali in tvori se zobni kamen. 

Zobni kamen sam po sebi ni škodljiv, vendar pa z njegovo hrapavo površino ustvarja idealne pogoje za lepljenje novih oblog. Zobni kamen je mogoče odstraniti le s profesionalnim čiščenjem v ordinaciji, ki ga pri nas nežno in temeljito opravi usposobljena ustna higieničarka. 

Dodatno se lahko pojavi tudi zabarvanost oblog, ki je odvisna od sestave bakterijske flore v ustni votlini in pigmentov, ki so prisotni v hrani in pijači.

Vsakodnevno se moramo potruditi, da očistimo prav vse zobne ploskve, ki pa jih zgolj z navadno zobno ščetko ne dosežemo. Zato moramo uporabljati tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov, kot so medzobne ščetke in zobne nitke.

Med obiskom:

  • pregledamo ustno votlino in zapišemo parodontalni status – opravimo meritve parodontalnih žepov in umikov dlesni, ter zabeležimo mesta krvavitev,
  • ultrazvočno odstranimo trde in mehke zobne obloge,
  • z luščenjem in glajenjem dodatno poskrbimo za zobne korenine,
  • odstranimo madeže s poliranjem in peskanjem,
  • spodbujamo in svetujemo, kako si pravilno očistiti zobe (tudi na problematičnih mestih),
  • priporočimo najprimernejše intervale vaših obiskov.
Prisluhnemo vam.
Čiščenje opravimo čim bolj nežno in čim manj boleče.
Zdravljenje
Ali čiščenje boli?

Za nekatere paciente je postopek popolnoma neboleč, drugi čutijo blago nelagodje, spet tretje pa boli. Pri nas se potrudimo, da čiščenje opravimo čim bolj nežno in čim manj boleče. Vsakemu posamezniku prisluhnemo, po potrebi damo anestezijo, lahko pa tudi čiščenje porazdelimo na več obiskov.

Kaj je zobni kamen in kako nastane?

Zobni kamen nastane iz mehkih zobnih oblog oziroma zobnega plaka, v katerega se naložijo minerali iz sline. To se lahko zgodi tudi že v 24 urah. 

Zobni kamen s svojo hrapavo površino omogoča še hitrejše nabiranje mehkih zobnih oblog in posledično še več zobnega kamna. Tako je zaradi slabe ustne higiene sklenjen začaran krog. Tega lahko prekinemo s pomočjo ustnega higienika, ki opravi temeljito strokovno čiščenje zobnega kamna in mehkih oblog nad in pod dlesnijo. Za nadaljnje vzdrževanje pa je zelo pomembno vaše vsakodnevno pravilno čiščenje.

Kaj je parodontalna bolezen?

Vnetje obzobnih tkiv povzročajo nekatere bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah. Prvi stadij bolezni je gingivitis ali vnetje dlesni. Ko bolezen napreduje se vnetje z dlesni razširi tudi na ostale dele obzobnega tkiva (zobni cement, pozobnica in čeljustna kost). Posledica vnetja je postopno uničenje obzobnih tkiv, ki je nepovratno. Tako zob izgublja oporo, se začne majati in s tem izgubi svojo funkcijo.

Začetno vnetje poteka večinoma brez bolečin, zato morate biti pozorni na krvavenje iz dlesni in morebitni zadah iz ust.

Zdravljenje poteka vzročno in sicer z odstranitvijo trdih in mehkih zobnih oblog in s tem bakterij, ki povzročajo vnetje. Za ozdravitev vnetja je nujno potrebna tudi redna in natančna osebna ustna higiena.

Zakaj so se mi zobje zabarvali?

Mehke in trde zobne obloge so v osnovi večinoma belkaste barve, se pa zaradi spodaj opisanih vzrokov lahko zelo temno obarvajo. Zabarvanost zob lahko povzročijo neustrezna ustna higiena, kajenje, hrana in pijača z močnimi barvili (kava, čaj, rdeče vino, sojina in paradižnikova omaka, borovnice, grozdni in brusnični sok) ter nekatera zdravila in vitamini (npr. zdravila, ki vsebujejo železo ali druga močna barvila).

Najbolje se je seveda čim bolj izogibati dejavnikom, ki zobne obloge povzročajo. Zunanja zabarvanja zob lahko enostavno odstranimo z redno in pravilno domačo in profesionalno ustno higieno. Trdovratno zabarvanje pa lahko rešimo tudi z beljenjem.

Priporočamo redne obiske (dvakrat letno) pri ustnemu higieniku.

Pokličite
za termin
Vas boli zob? Želite reden preventivni pregled? Potrebujete nadomestitev manjkajočih zob? Si želite polepšati nasmeh? Potrebujete nasvet? Vas moti plomba? Želite odstraniti trde in mehke zobne obloge? Vam krvavijo dlesni? Niste zadovoljni z izgledom?