Protetika

S pomočjo protetike lahko obnovimo videz in funkcijo zob, nadomestimo manjkajoče zobe in polepšamo vaš nasmeh. 

Zobno tkivo se ne obnavlja, zato stremimo k temu, da ga pri vsakem zobozdravstvenem posegu odstranimo čim manj. Za protetiko se zato odločamo šele, ko klasična oskrba s plombo zaradi različnih razlogov ni več možna. Pri oskrbi brezzobih delov čeljusti priporočamo zobne vsadke (implantate) namesto klasične oskrbe z mostičkom, pri kateri je potrebno obrusiti vsaj dva zoba ob vrzeli.

Glede na stanje vaših zob in obzobnih tkiv, vaše želje in finančne zmožnosti se skupaj odločimo za način oskrbe: prevleka, mostiček, inlay/onlay, luska, totalna ali delna proteza, implantat*. Izbrano rešitev in korake do nje vam podrobno predstavimo in vam takoj namestimo tudi začasne zobe, da lahko z nasmehom počakate na končni izdelek.

Končno protetiko izdela izkušen zobotehnik. V sodelovanju z njim dosežemo naravni izgled in daljšo življenjsko dobo izdelka (natančnost izdelave zmanjša verjetnost za kasnejše težave, kot so sekundarni karies ali lomljenje nadomestkov).

Protetično oskrbo vedno začnemo s pogovorom.
Za vas si vzamemo ves potreben čas.
Zdravljenje
Kateri so prvi koraki pri protetični oskrbi?

Protetično oskrbo vedno začnemo s pogovorom, ko skrbno prisluhnemo vašim potrebam in željam ter opravimo temeljit pregled ustne votline.

Sledi načrtovanje, ki je izredno pomembno in za katerega si vzamemo ves potreben čas. Pri zahtevnejših primerih izvedemo napredne diagnostične postopke, pri izdelavi protetičnega načrta pa sodelujemo različni specialisti (endodont, kirurg, parodontolog, protetik, ortodont) in vrhunski zobotehnik. 

Predstavimo vam različne protetične načrte, med ponujenimi možnostmi pa si na koncu izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Ali bom med oskrbo brez zob? 

Ko izberemo način oskrbe, se začne delo v ustih – tako imenovani pripravljalni postopki. Po potrebi dodatno oskrbimo nosilne zobe (endodontija, parodontologija, zobna higiena, ortodontija), s čimer zagotovimo »zdrave temelje« za kasnejše protetično delo.

Za to obdobje, ki lahko pri zahtevnih protetičnih oskrbah traja več mesecev, vam takoj izdelamo kakovostne kompozitne začasne zobe, ki so oblikovani tako, kot bo oblikovano končno delo (npr. keramične prevleke).

Tako lahko takoj ocenite, če vam je rešitev všeč, hkrati pa se med samo oskrbo tudi že privadite na nov izgled. Če vas karkoli moti (dolžina zob, oblika, izgovorjava, …), vam začasne zobe preoblikujemo tako, da težavo odpravimo. Ko ste z izgledom in občutkom zadovoljni, izdelamo končni zobni nadomestek, ki je enake oblike kot provizorij a iz trajnejšega materiala (keramika, cirkonij).

Manjka mi zob. Kako mi ga boste nadomestili?

Kjer je ohranjene dovolj kostnine, pacientu svetujemo nadomestitev manjkajočih zob z implantati. V tem primeru brušenje ni potrebno. V primeru, da vstavitev implantata ni možna ali implantata ne želite, izdelamo mostiček, pri čemer je potrebno obrusiti zoba ob vrzeli.

Pri brušenju stalno stremimo k temu, da odstranimo čim manj zobnega tkiva. Takšen poseg sicer zahteva večjo natančnost in izkušenost tako zobozdravnika kot zobotehnika, a zobno tkivo, ki ga tako ohranimo, je pri kasnejši protetični oskrbi nepogrešljivo. Obrušene zobe zaščitimo s kakovostnimi začasnimi prevlekami in spremljamo njihovo odzivnost (vitaliteto). 

Za brušenje zoba se lahko odločimo tudi v primerih, ko rekonstrukcija zoba na drugačen način (na primer s plombo) ni možna oziroma ni predvidljiva ali pa je bil zob že v preteklosti oskrbljen s prevleko.

Kako dolgo mi bo nova prevleka zdržala?

Pri načrtovanju, izdelavi in namestitvi protetike se trudimo biti brezkompromisno natančni. Za obravnavo si vzamemo dovolj časa, dela izvajamo s pomočjo povečave in dodatne osvetlitve, uporabljamo najboljše materiale in sodelujemo z vrhunskim zobotehnikom. Na ta način naredimo vse, kar je v naši moči, da prevleka ohrani videz in funkcijo na dolgi rok. Na trajnost seveda vpliva tudi vaša skrb za zobe oziroma nagnjenost h kariesu ali parodontalni bolezni.

Manjka mi precej zob. Ali mi svetujete oskrbo s protezo ali z implantati?

Pod protezo se zaradi pritiska žvečnih sil kost topi. Sčasoma je zato proteza vedno manj stabilna. Hkrati je zaradi manjše količine kosti oteženo oziroma onemogočeno kasnejše vstavljanje implantatov. Če le anatomski pogoji to omogočajo, običajno svetujemo oskrbo z implantati. Na tak način dosežemo boljšo stabilnost protetičnega izdelka in boljše počutje pri grizenju.

Kaj pa estetski popravki?

Z nasmehom sogovorniku pokažemo naklonjenost in iskren, širok nasmeh je tisti, ki lahko odločilno pripomore k dobremu prvemu vtisu. Včasih za samozavesten nastop zadostuje že droben estetski popravek, s katerim bo vaš obraz zasijal v novi luči. Glede na vrsto nepravilnosti in vaše želje lahko pomanjkljivost odpravimo z beljenjem zob, zamenjavo plomb, luskami, prevlekami ali vas napotimo na ortodontsko terapijo. Nasmeh si lahko še polepšate tudi z izbranim zobnim nakitom.

Pokličite
za termin
Vas boli zob? Želite reden preventivni pregled? Potrebujete nadomestitev manjkajočih zob? Si želite polepšati nasmeh? Potrebujete nasvet? Vas moti plomba? Želite odstraniti trde in mehke zobne obloge? Vam krvavijo dlesni? Niste zadovoljni z izgledom?